Retail Studio At Orchard

 Retail Studio At Orchard

The photography retail studio is to accommodate different programs, circulation and activities which are essential for the client's daily business operations. 

In order to do that, we create a 'white canvas' in the tight space as a central architectural device that not only serves as visual interests but more importantly to organize the functions and spaces around it. 

First as a painted element, the 'white canvas' starts from the wall adjacent to the Entrance. It slants up and is translated from paint into a smooth surfaced physical wall and leads one's attention immediately to the Reception area and the Company's logo. The reception table is designed as if it is part of a white painted column. There are Maroon and Black squarish elements which are seemingly flushed with the reception table at the front elevation. However, they can be pushed out as sitting chairs for Clients to give the element of surprise when they arrive, and can be pushed back again to flush with the reception table to save space when Clients proceed into the photography studio. 

From the Reception area, the 'white canvas' wall bends inwards to create a passageway to lead one further in. Here, the 'white canvas' wall becomes a juxtaposition of recessing and protruding triangulated lines and volumes. 

Only when one pushes some of these elements or until someone from inside these walls walks out, that one realizes there is actually a series of white concealed swing doors. These doors, placed along the length of the passageway and the photo studio inside, can swing both in and out, to create visual interest of people moving in-out and to facilitate fast dispersing of groups of people and photographic equipments during photo shoots. 

Inside the photo studio is where actual photo shoot sessions take place. The working station for previewing the photos is designed in a manner of 'zig-zags' of shelvings and tables, echoing the design language of the 'white canvas'. 

The 'white canvas' also serves as a guiding element for viewing the Client's display of his photography portfolio.  Again, this starts all the way from the Entrance. The portfolio are on low tables near the Entrance with stacks of creative books and albums and many more are mounted on walls opposite the 'white canvas' walls as carefully choreographed collages of mixed media and are interspersed with rare toys which are part of the Client's enormous collection.

 

Share